Nyköpingshus
När objektet ovan är färdignedladdat, kan ni snurra själv och ta del av informationen om varje rum, klicka på siffrorna till vänster för att se de olika våningsplanen!

Nyköpingshus som det såg ut under Hertig Karls (Karl IX) och prinsessan Katarinas tid. Arbetet på renässansslottet påbörjades 1574 och kan anses färdigt när Kungstornets tornhuv blev klar 1608. Vad som inte hann färdigställas innan branden i juli 1665 var taket på badstugan som förmodligen väntade på en utsmyckad kupol passande bättre ihop med de andra tornhuvarna.
nnnProberhuset på norra å-sidan var Hertig Karls alkemiska laboratorium där han försökte framställa guld.
nnnDet bruna trägalleriet utmed västra längans borggårdsfasad var avsedda att ersättas av arkadbågar i kalksten, de flesta bågar har hittats inuti vallarna och ett par av dem är uppställda i Kungstornet.

Vad som är intressant och som kanske inte alla vet är att när renässansslottet stod färdigt var det för den tiden ett av de mest magnifika slotten i västvärlden! Bevis naturligtvis på makt och status precis som för makthavare idag. Nyköpingshus har i århundranden spelat huvudrollen i många av Sveriges historiska händelser och därmed även för delar av norra Europa men dess storhetstid ändades av en ölbrygd: en pigas slarv med elden ödelade effektivt Nyköpingshus och stad 1665.
nnnÅr 1697 brann också Stockholms slott och det bestämdes att det skulle återuppbyggas med material från bl a Nyköpingshus, rivningen påbörjades 1699. År 1719 brann återigen Nyköping ner efter att ha plundrats av ryska flottan och det som fanns kvar av slottet då raserades ytterligare.
nnnDet som fanns kvar efter branden kan beskådas än idag och är i stora delar rester av den medeltida borgen som bestod av stabilare murar som inte raseras så lätt.

Historien i korthet: Den medeltida borgen anlades någon gång under 1100-talet ungefär samtidigt som Nyköping först nämndes som stad.
nnn1306 tillfångatogs kung Birger vid Håtunaleken av sina två bröder Erik och Valdemar och sattes i fängelse på Nyköpingshus. Han frigavs och flydde till Danmark vars kung Erik Menved invaderade Sverige år 1309 och drog fram ända till Nyköping och belägrade slottet en hel månad utan att kunna forcera murarna. Förmodligen skövlade Danskarna Nyköping istället. 1310 försonades bröderna och Birger erkändes återigen som kung. 1317 utspelades Nyköpings Gästabud, den ödesdigra finalen av stridigheterna mellan Magnus Ladulås tre söner då Birger fängslade Erik och Valdemar i fängelsehålan i kärntornet. Där fick Erik och Valdemar skriva sitt testamente 1318 och dog strax därefter.
nnnUnder 1400-talet belägrades och intogs slottet flera gånger. Sten Sture angrep och förstörde slottets utanverk 1516. 1520 intogs medeltidsslottet av danskarna (Kristian II [Tyrann]) och förstärktes därefter ytterligare av Gustav Vasa. (Gustav Vasa gillade glögg, fast glögg kallades då klaret, han hade t o m en egen glöggblandare anställd!)
nnn1568 störtade två av Gustav Vasas söner sin tredje broder, Erik XIV från tronen. Johan utropades till kung Johan III och den 18-åriga Karl tillträdde sitt hertigdöme Södermanland, Värmland och Närke med Nyköping som huvudstad.
nnn1594 fick Hertig Karl och Kristina av Holstein-Gottorp en son, sedermera Gustav II Adolf.
nnn
1611 avled Hertig Karl och äldste sonen Gustav Adolf utropades till kung Gustav II Adolf, det svenska stormaktsväldets skapare och krigskonstens förnyare, känd i utlandet som Gustavus Adolphus: protestantismens krigarkung. Hertig Karls yngste son hertig Karl Filip ärvde istället hertigdömet men Karl Filip dog redan vid 21 års ålder, då tog hans förvaltare Kristina d ä över och styrde slottet och hertigdömet fram till sin död1625.
nnn1622 födde Hertig Karls dotter Katarina en son; Karl Gustav, sedermera Karl X Gustav.
nnnGustaf II Adolf stupade i Lützen 6 nov 1632 och stod därefter lik i Rikssalen på Nyköpingshus i tio månader i väntan på att gravkoret i Riddarholmskyrkan skulle färdigställas. Gustaf II Adolfs änka Maria Eleonora behöll dock hans hjärta inlindat i en duk och bar på det ständigt efter hans död! Det var äkta kärlek på den tiden när de allra flesta giftermålen gjordes av helt andra skäl än kärlek. Duken som hjärtat låg i finns kvar än idag att se på i Livrustkammaren på Stockholm slott.
nnnMaria Eleonora bodde kvar på slottet fram till 1654, och 1665 brann allt upp!

Under juli månad, alla dagar utom måndagar, kan man förflyttas tillbaka till medeltiden och återuppleva Nyköpings Gästabud i en föreställning där Göran Gillinger spelar Kung Birger. (Om man köper en matbiljett får man smaka medeltids-inspirerad mat och bjuds på ytterligare underhållning!)

Kommentar: Tyvärr har jag inte fått tillstånd att fotografera inne i Kungstornet, Gustav Vasas kanon-rundell och Residenset men Kungstornet och Residenset är mestadels öppet mot en blygsam entréavgift. Borggården med fängelsehålan och förborgen är alltid öppen att undersökas gratis.

Denna modell är gjord för att ni ska få en uppfattning av hur slottet såg ut och kunna titta in och se var rummen var placerade och hur de användes för att om ni sen ser Nyköpingshus i verkligheten uppnå bättre förståelse. Ifall man står på borggården med denna förkunskap så förstår man bättre hur rummen var placerade och kan ta bättre intryck och fantisera hur det en gång kan ha sett ut med alla människor och aktivitet som en gång varit här. Det absolut bästa vore förstås om ni har en laptop, då skulle ni kunna titta på modellerna samtidigt som ni går runt på slottsområdet för att uppnå maximal förståelse!
nnn3D-modellen är inte gjord för att visa detaljerat hur slottet såg ut exteriört, datormodellen med alla våningsplan var tillräcklig tung för att få min dator att knäa, någon gång i framtiden med en kraftfullare dator kanske jag får tid att sätta in fönsterbågar för att göra exteriören ännu mer originaltrogen. Om ni verkligen vill se detaljerat hur fasaden en gång kan ha sett ut gå till Kungstornet och titta på den minutiöst noggranna modellrekonstruktion gjord av Hjalmar Gustavsson (1948). Där finns också en modell av medeltidsslottet.

3D-modellen är gjord utifrån de två blyertsteckningar Erik Dahlberg gjorde på 1660-talet inför Suecia Antiqua et Hodierna och tre ritningar arkitekten Jean de la Vallé uppmätte efter branden 1665 samt en del bevarad korrespondens mellan kungen och byggherre/arkitekt. Alltsammans utomordentligt sammanställt i häftet "Nyköpingshus. En rundvandring i historia och nutid" av Mats Bergman, 1992. Tyvärr fattas det ritningar på minst ett våningsplan eller en mezzaninvåning. Men dessa ritningar, teckningarna och den bevarade korrespondensen samt de ruiner vi ser idag är de enda ledtrådar som finns av hur det faktiskt såg ut. Både modellkonstruktionen i Kungstornet och denna 3D-modell består av en del gissningar och antaganden så denna modell ska inte ses som ett 100% bevis på hur det en gång såg ut. Det kommer vi aldrig någonsin exakt få veta.
nnnVad som var ännu svårare i arbetet av framtagandet av denna modell var att från ritningarnas endimensionella horisontella projektion försöka förstå alla olika delar av slottets olika höjder på vånings-planen. Delarna uppfördes under olika tider under stor tidsrymd och golven fick sällan samma höjd, gissar att byggherrarna brottats med samma problem som jag fast på riktigt. Eftersom så mycket är raserat och borta idag och jag kanske saknar en del fakta bör den exakta nivåpositionering i höjdled anses vara ännu osäkrare och är mer gissningar i försök att få pusselbitarna att passa ihop. Men som exempel ifall man läser Erik Bohrns "Nyköpings renässansslott och Herkules Mida" 1941 finns i korrespondensen uppgifter om leverans av 60 rutor till Predikosalen mot 40 till Fyrkantssalen bredvid. Detta har jag tagit fasta på och som ni ser i modellen på våning 2 är taket i Predikosalen – kallad Slottskyrkan i modellen – därför två våningar högt, som sig också bör i en kyrka, med två rader fönster, med kanske en läktarrad med direktingång från Hertig Karls våning och från andra hållet ingång från den möjliga mezzaninvåningen.

Jochum Berg









Dear English-speaking viewers, the text to left is a detailed description I don't want to take up your time with, you have shorter english text in the spinning object above!

Well... of course, I could mention that every day during July, except Mondays, you can on place on the courtyard travel back to Middle Ages and see a theatrical performance and take part in one of Sweden's most exciting historical episode.